LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ucraina a primit ajutoare militare de la UE de peste 8 miliarde de euro. Putin nu va lua parte la Summitul G20

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ucraina a primit ajutoare militare de la UE de peste 8 miliarde de euro. Putin nu va lua parte la Summitul G20

Este a 265-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Uniunea Europeană împreună cu statele membre au oferit Ucrainei sprijin militar în valoare de peste 8 miliarde de euro, de la începutul războiului.

FOTO EPA EFE

UPDATE 05:30 Volodimir Zelenski se va adresa Summit-ului G20

Marți începe Summit-ul G20 de la Bali. Volodimir Zelenski va lua parte prin video conferință și se va adresa tuturor celor prezenți, printre care se va afla și ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Unul din principalele subiecte de discuții va fi războiul din Ucraina și cel mai probabil Zelenski va sublinia modul prin care Rusia a luat zeci de mii de ostatici ucraineni pe care i-a transportat în Rusia, notează news.ro .

UPDATE 05:00 Premierul britanic Sunak afirmă că Rusia devine un "stat paria" care participă la Summitul G20

Premierul britanic Rishi Sunak a afirmat, luni, că Rusia devine un "stat paria" și Putin nu este prezent la G20 peentru a-și asuma responsabilitatea acțiunilor sale.

"Este revelator faptul că Putin nu este acolo. Rusia devine un stat paria şi el nu este acolo pentru a-şi asuma responsabilitatea pentru ceea ce face", a declarat Sunak reporterilor, potrivit PA.

UPDATE 04:00 Cancelarul Scholz a salutat poziţia liderilor american şi chinez în privinţa utilizării armelor nucleare

Cancelarul german Olaf Scholz a salutat mesajul transmis de către președinții SUA și Chinei, privind utilizarea armelor nucleare. Cei doi lideri s-au pus de acord că o amenințare nucleară este calificată ca fiind o "linie roșie" pe care nimeni nu trebuie să o depășească.

Cancelarul Olaf Scholz a subliniat că este important "că cei doi au dezvoltat din nou această claritate că utilizarea armelor nucleare ar trebui exclusă şi este o linie roşie care nu trebuie depăşită".

ONU: Adunarea Generală a votat o rezoluţie pentru ca Rusia să plătească despăgubiri de război Ucrainei

Adunarea Generală a ONU a adoptat luni o rezoluţie neobligatorie în favoarea creării unui mecanism de despăgubire pentru distrugerile, de natură umană şi materială, cauzate de invazia Rusiei în Ucraina, informează AFP.

Spre deosebire de Consiliul de Securitate, unde Rusia are drept de veto, Moscova nu s-a putut opune adoptării acestei rezoluţii susţinute de Ucraina, Canada, Ţările de Jos şi Guatemala, care a primit 94 de voturi, mai puţin decât cele 143 de condamnare a anexărilor ilegale ale Rusiei pe 12 octombrie, potrivit Agerpres.

Împotrivă au votat 14 ţări, printre care Rusia, China, Cuba, Mali sau Etiopia şi s-au abţinut 73 de ţări, în principal de pe continentul african, dar şi Brazilia, Israel sau India.

UPDATE 03:00 UE a livrat Ucrainei un ajutor militar de peste 8 miliarde de euro, afirmă Borrell

Șeful politicii externe din blocul comunitar, Josep Borrell, a afirmat, luni, că Uniunea Europeană și statele membre au ajutat Ucraina cu echipamente militare de peste 8 miliarde de euro, de la începutul invaziei ruse.

Citește mai mult aici.

Zelenski acuză forţele ruse că au distrus toată infrastructura crucială din Herson

"Înaintea iernii, ocupanţii ruşi au distrus absolut toată infrastructura crucială", a declarat Zelenski în discursul său zilnic, după ce a vizitat luni oraşul Herson.

"Absolut toate facilităţile importante din oraş şi regiune sunt distruse", a adăugat președintele ucrainean, potrivit Agerpres.

Citește continuarea aici.

UPDATE 02:00 SUA vizează lanţul de aprovizionare militar rusesc în cele mai recente sancţiuni adoptate

SUA a impus noi sancțiuni unor companii despre care susțin că ar ajuta Moscova să facă rost de arme pe care le utilizează în războiul declanșat pe teritoriul Ucrainei.

Printre companiile sancționat de americani, luni, este vizată și compania rusă Milandr, companie specializată în fabricarea și producerea de microelectronice. De asemenea, se mai regăsesc în lista de sancțiuni alte trei companii asociate firmei din Armenia, Elveția și Taiwan.

Citește mai mult aici.

Kievul afirmă că Rusia a distrus o centrală electrică de primă importanţă în Herson înainte de retragerea sa

Operatorul ucrainean de energie Ukrenergo, a declarat luni că Rusia a distrus o centrală electrică extrem de importantă în Herson, odată cu retragerea trupelor din oraș și de pe malul drept al râului Nipru.

"Centrala energetică ce furniza electricitate pentru tot malul drept din regiunea Herson şi pentru o parte importantă din regiunea Nicolaev (Mikolaiv) este practic distrusă", a scris preşedintele Ukrenergo, Volodimir Kudriţki, pe Facebook, potrivit Agerpres.

UPDATE 00:00 American capturat de ruși, eliberat la Herson, potrivit unui oficial ucrainean

Un membru al parlamentului ucrainean a anunțat, luni, că un cetățean american a fost eliberat de către ruși după revenirea armatei ucrainene în Herson.

Odată cu eliberarea Hersonului, unul dintre prizonieri a fost eliberat, un cetățean american Suedi Murekezi. Acesta apărase independența țării noastre, pentru care a fost arestat”, a declarat Alexandr Kovaliov.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 „Era imposibil de dresat” / Posibilul vicepreședinte al lui Donald Trump recunoaște că și-a ucis câinele

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990